İletişim Hattı

+90 501 081 67 97

 Ofis Konumu

Sinpaş Finans Şehir 9. Blok No:5/1 Kat:4 Daire:17 Ümraniye / İstanbul

Tarçın

Sağlık üzerinde olumlu etkisi olan birçok bitki, geleneksel tıpta önemli bir yere sahiptir. Yüzyıllardır birçok toplum tarafından kullanılan Tarçın (Cinnamomum zeylanicum) da bu bitkiler arasındadır. Geleneksel olarak artrit, ishal, alerji ve ülser tedavisinde kullanılan bu bitkinin, ekstraktı ve uçucu yağı öjenol, sinamik asit, linalool, β-karyofilen, kumarin, trans sinamil asetat ve 1.8 sineol gibi çok sayıda biyoaktif bileik içerir. Elde edilen bu bileiklerin kanser, aritmi, iltihap, diyabet, ateroskleroz gibi sağlık sorunlarına karı biyoaktif özelliklere sahip olduu bilinmektedir. Aynı zamanda ekstraktının antidiyabetik ve antioksidan özellik göstermesi bu bitkiyi bizim için oldukça deerli kılar.

Tarçın (Cinnamomum zeylanicum), Lauraceae familyasına ait bir bitkidir. Halk arasında gerçek tarçın olarak bilinen bu tarçın türü latincede Cinnamomum verum olarak da isimlendirilir. Bu ağacın kabuu, kökleri, yaprakları yani kısacası her bir kısmı önemli biyoaktif bileiklere sahiptir. Kabuundan elde edilen esansiyel yada bulunan öjenol, trans-sinnamaldehit, linalool toplam bileimin büyük bir kısmını oluturur. Yaklaık 10 ila 15 metre yükseklie ve 50 cm’lik bir çapa ulaabilen bu aaç; küçük, tropikal ve herdem yeil bir bitkidir. Genellikle kabuk kısmı tibbi açıdan kullanılmaktadır. Kabukları açık kahverengi, 0,5 mm kalınlıında, 7 ila 13 mm geniliinde bir yapıya sahiptir. Seylan ormanlarında ve Hindistan’ın bazı güney kesimlerinde yetiir.

Cinnamomum cinsine ait yaklaık 300 tür bulunmaktadır. Asya, Avustralya, Güney Amerika, Kuzey Amerika, Orta Amerika ve Okyanusya’nın çeitli kısımlarında yetien bu türlerin bazıları aromatik kabukları ile tanınır. Dünya çapında hem geleneksel tıpta hem de modern ilaç sektöründe kullanılmalarının haricinde yemek piirmede ve esans endüstrisinde de kullanımları oldukça yaygındır. Cinnamomum zeylanicum (Cinnamomum verum), Cinnamomum cassia gibi Cinnamomum cinsine ait türlerin birçoğunun kabuk kısmından tarçın baharatı elde edilir. Cinnamomum cassia türü halk arasında Çin tarçını olarak bilinen genellikle Güney Çin’de ve Güney Doğu Asya’nın bazı kısımlarında yetien bir türdür. Cinnamomum cinsine ait birçok türün geleneksel tıpta kas arılarını, soğuk algınlıını, grip semptomlarını azaltmak için kullanıldığı aynı zamanda idrar yolu enfeksiyonlarını, karın rahatsızlıklarını iyiletirmede etkili olduu, antidiyabetik, analjezik ve nöroprotektif etkinlik gösterdii bilinmektedir.

Tarçın baharatının kullanımı sağlığımız için oldukça önemli bir etkiye sahiptir. Kullanım miktarı abartılmadıı sürece faydalı olan tarçın kabuunun iltihap giderici ve antioksidan etkisi olduu bunun haricinde diyabet, damar sertlii, alzheimer gibi hastalıkların olumasında rol oynayan leri Glikasyon Son Ürünleri’nin (AGE) oluumunu önledii bilimsel çalımalarca ispatlanmıtır. Kullandıımız baharatın hangi tür tarçın kabuundan elde edildii de oldukça önemlidir. Seylan tarçını (Cinnamomum zeylanicum) daha önceden de bahsettiğimiz gibi gerçek tarçın olarak bilinir ve fiyatı en yüksek tarçın türüdür. Çin tarçını (Cinnamomum cassia), kabuk rengi üzerindeki mantar tabakasından dolayı daha koyu olan, Seylan tarçınına göre daha yüksek sinnamil aldehit içeriğine sahip dolayısıyla kan ekeri düürücü etkisi daha yüksek ancak fiyatı daha uygun olan bir tarçın türüdür. Vietnam tarçını (Cinnamomum loureirii) ise kalitesi daha düük, kalın kabuklu ve 1 gramında 6,8 mg civarında kumarin içeren tehlikeli bir türdür.

Yüksek kumarin alımı, kumarinin kan sulandırıcı etkisi ile kanama riskini arttırması, karacier hasarına sebebiyet verebilecek olması nedeniyle tehlikelidir. Seylan tarçınının 1 gramında 0,1 mg kumarin varken Çin tarçınında bu miktar 3,8 mg’ı bulur. Avrupa Gıda Güvenlii Otoritesi (EFSA) 70 kg’lık bir kiinin günde en fazla 7 mg kumarin alabileceini belirtmitir bu sebeple Vietnam tarçını kabuğundan 1 gram tüketmek tehlikenin balaması için yeterlidir.

Diyetisyeninizden Tavsiyeler:

⇒  Diyabet hastalarının tarçının kan ekeri düürücü etkisine güvenip, tarçın ilave ederek tatlı tüketmeleri doru bir davranış değildir.

⇒  Tarçın satın alırken Vietnam tarçını almamaya özen gösterilmelidir.

⇒  Tarçın alırken katıtırma riskini ortadan kaldırmak için çubuk tarçın alınmalı gerekirse evde toz edilmelidir.

⇒  Suya tarçın atıp içmek, tarçının farmakolojik etkilerinden faydalanmak için yeterli deildir. Tarçının etkisini görmek için geceden suda bekletmek veya suda kaynatmak daha doğru olur.

⇒  Tarçın kilo aldırmaz ve aromatik tadı sayesinde tatlı ihtiyacının karılanmasına yardımcı olur. Yoğurtlara ve meyvelere eklenebilir.

Kaynaklar:

  • Christiany, C., Sudrajat, S. E., & Rahayu, I. (2021). The potency of Cinnamomum zeylanicum to prevent diseases: A review. Eureka Herba Indonesia, 2(1), 49-58.
  • Farooq, F., Hussain, Z., Hanief, M. I., & Fida, Z. (2023). Cinnamon (Cinnamomum zeylanicum); a brief review of the culinary spice with its potential therapeutic indications. European Journal of Biomedical and Pharmaceutical Sciences, 10(6), XX-XX.
  • Sharifi-Rad, J., Dey, A., Koirala, N., Shaheen, S., El Omari, N., Salehi, B., Goloshvili, T., Silva, N. C. C., Bouyahya, A., Vitalini, S., Varoni, E. M., Martorell, M., Abdolshahi, A., Docea, A. O., Iriti, M., Calina, D., Les, F., López, V., & Caruntu, C. (2021). Cinnamomum species: Bridging phytochemistry knowledge, pharmacological properties and toxicological safety for health benefits. Frontiers in Pharmacology, 12, Article 600139.
  • Yeşilada, E. Hangi tarçın güvenli? erdemyesilada.com. Eriim tarihi 7 Kasım 2024,
    https:// www.erdemyesilada.com/tr/article/desc/54119/hangi-tarcin-guvenli.html